Grondwerk en trailerladen

De opleiding van het jonge paard

Vandaag een super leuke training gegeven. Inge en Jacqueline hebben 2 jonge merries van beiden ongveer 2.5 jaar oud. Star is de bruine merrie, een leuke Fries x Haflinger kruizing en Kate is de schimmel merrie. Van star weten wij dat zij al een paar keer in der leven op een trailer heeft gestaan, maar toen der tijd is zij er “gewoon” opgezet. Het is haar niet geleerd. Kate heeft ook weinig tot geen ervaring met trailers. Zij reageerde dan ook het heftigst op het zien van de trailer en bouwde overduidelijk spanning op. Dit uitte zich in een hoop gesnurk en gesnuif.

Ik ben al een paar keer bij Jacqueline en Inge langs geweest om hun met de dames te helpen in de basis. Denk hierbij aan braaf meelopen, voetjes optillen en longeren. Dit was wel alweer even geleden dus begonnen wij de training met een korte opfriscursus en om de paarden scherp en alert te maken op onze hulpen.

Star bouwt heel snel spanning op en laat dit moeilijk los, daarnaast spiegelt zij heel erg de persoon die met haar werkt. Wij hebben deze training bij Star echt de focus gelegd op werken vanuit ontspanning. Zij kon namelijk tijdens het meelopen “in ene” ontploffen. Dit kwam simpel weg, omdat zij niet goed wist wat zij nou met die spanning aan moest. Op de foto’s en in het filmpje kan je dan ook goed zien dat Star mee loopt met een mooie lage halshouding en weinig spanning in het lijf. Kate is echt het totaal tegenovergestelde van Star. Zij laat veel beter haar spanning zien en is veel extraverter. Zij moet nog erg leren dat zij op één ding moet letten en niet op alles en iedereen om haar heen. Dit genereerd dusdanig veel prikkels dat zij lange sessies niet goed volhoudt. Kate laat wel een stuk beter en sneller haar spanning los dan Star.

Dan op naar de Trailer!

Star wilde graag blokkeren en bevriezen bij de trailer, omdat zij niet wist (net zoals in het grondwerk) wat zij met haar spanning aan moest. Bij Star hebben wij er dan ook voor gekozen om haar lekker in beweging te houden bij de trailer in de buurt. Hierdoor beleven haar voeten in beweging en bleef zij nadenken. Dit resulteerde in een ontspannen paard die mee ging denken en steeds meer aan ging bieden.

Kate moesten wij, in tegenstelling tot Star, juist een beetje tegenhouden. Zij liep zo makkelijk mee en bood heel snel al heel veel aan. Zij liep in blind vertrouwen mee. Kate had hierdoor zelf alleen niet helemaal door wat zij nou precies deed. Zo stond zij even op de klep, en had dan in ene door waar zij was en wat zij deed, om vervolgens duidelijk meer spanning op te bouwen en eigenlijk een beetje te schrikken. Wij hebben bij haar kleine stapjes genomen en echt de focus gelegd op een stukje zelfverzekerdheid. Kate had zoveel prikkels gekregen dat zij aan 1 sessie voldoende had vandaag.

Dat was het weer voor deze training! Mocht jij vragen hebben over deze training of misschien een andere, neem dan gerust contact met mij op.