Fay

Fay is een onwijs leuke, beetje onzekere, tinker die recent geïmporteerd is vanuit Ierland. Fay zou al verkeersmak zijn en de basis moeten beheersen, helaas is dit niet het geval. Judith is al goed met haar bezig geweest en kan haar halsteren, maar het mee lopen en bij de kudde weggaan dat was nog wel een dingetje.

Fay is een paard dat zich enorm afsluit voor de buitenwereld. Dit maakt het moeilijker om tot haar door te dringen. Tijdens de training kwam zij steeds meer tot leven en kroop langzaam uit haar schulp. Door middel van de schakel techniek hebben wij haar uit het land kunnen halen. Eigenlijk was hier best oké mee.

Toen kwam het besluit om haar mee te nemen naar de longeerbak om haar los te gaan werken. Phoe die weg ernaar toe was nog best spannend. Maar Fay vertrouwde op ons en liep braaf mee.

Het loswerken hebben wij niet al te lang gedaan, Fay begon al aardig moe te worden en toch heeft dit haar zo goed gedaan. Fay kreeg meer praatjes en stelde zich echt open om samen te gaan werken. Het paard wat wij na de training hadden was een compleet ander paard dan aan het begin van de training. Judith kan nu zelf weer even verder met Fay en wie weet kan zij haar in de toekomst inzetten voor haar coachingsessies.

Klik hier voor een filmpje van een gedeelte van de training

Niveau

Donna en haar zusje Annouk hebben samen hun eerste eigen paard gekocht en wat voor één! Een enorme maar leuke uitdaging. Niveau is een jonge net geruinde ruin van 2.5 jaar.

Niveau kende eigenlijk alleen het poetsen, voetjes geven en meelopen. Wij zijn begonnen met wat basis grondwerk. Niveau komt namelijk graag in jouw ruimte en wilt jou een kant op duwen. Niveau is een slimme en sensibel paard en pakte het grondwerk erg vlot op. Wij begonnen met een erg gespannen paard, hals hoog, veel spierspanning in het lijf en een hoog tempo. Tijdens het grondwerken gaf hij bij mij dan ook één uitspatting (bokken/springen). Dit heb ik gecorrigeerd en hierna was hij eigenlijk super braaf en ging steeds meer mee denken.

Ik merkte als snel dat hij dit saai begon te vinden, hij begreep het allemaal wel. Om die reden zijn wij met hem gaan loswerken. De sessie ben ik begonnen en man, man, man, wat een energie. Hij ging meteen in race-stand en zijn grenzen checken, hoe hard kan ik? Kan ik bepalen waar wij heen gaan? Ik besloot om eerst tempo te gaan controleren. Dit deed ik door elke keer als hij het tempo overnam hem om te draaien. In die draai moeten zij namelijk vertragen en dit creëert rust.

Na een paar minuten ging Niveau afkauwen, staart ontspannen dragen en liet zijn hoofd steeds meer zakken. Hij ging ook steeds beter reageren op mijn positie en energie. Donna en Annouk waren nu aan de beurt! Zij pakte het enorm snel op en het was heel mooi om te zien hoe verschillend Annouk en Donna in energie zijn. Annouk is laag in energie en een beetje twijfelend, hierdoor loopt Niveau langzamer en komt makkelijker terug. Wel draait Niveau sneller of komt naar het midden, omdat Annouk niet altijd even duidelijk is. Donna lijkt daar in tegen erg op mij, een hoge energie en duidelijk. Niveau liep bij haar dus goed door en draaide minder vaak om. Wel heeft zij, net zoals ik, meer moeite met de overgangen terug.

Erg leuk om te zien! Binnenkort meer over dit leuke drietal.

Dancer

En dan hebben wij Dancer, een lieve maar o zo gevoelige merrie. Zij heeft al een hoop narigheid meegemaakt met de trailer, onder andere veel ritjes naar de kliniek. Lisa vertelde dat zij haar zelfs met strobalen er ingeduwd hebben, omdat zij echt die trailer in moest. Je kan je vast voorstellen dat Dancer de trailer liever ontwijkt.

Dancer laat op het terrein rond de trailer al een hoop spanning zien. Zij wilt eigenlijk niet eens naar de trailer kijken. Lisa liet zien hoe zij Dancer normaal op de trailer zou zetten. Dancer verstijfde meteen, ging mesten en haar ademhaling veranderde. Doormiddel van het schakelen kwamen wij een heel eind. Dancer bleef beter mee bewegen en was druk bezig met alles te verwerken. En toch bleef zij wat stug en liepen wij een beetje vast.

Hoe gaan wij Dancer nog meer voorwaarts laten denken? Hoe zorgen wij dat Dancer minder spanning heeft? Dit zijn erg lastige vragen, gelukkig gaf Dancer zelf aardig aan wat zij prettig vond. Het achterwaarts van de klep af daar kreeg zij uiteindelijk meer spanning van, maar het voorwaarts zijwaarts van de klep af dat vond zij wel een leuk spelletje.

Normaal zou je willen dat je paard recht achteruit de klep afloopt, maar bij Dancer gaan wij het anders doen. Wij lopen haar er nu steeds ver genoeg eraf en dan vragen wij haar schuin naar voren weer mee van de klep af, dus eigenlijk in de richting van de auto. Dit hielp haar zo erg! Je zag de spanning weg zakken en meer ontspanning komen in haar hele lijf. Bij mij liep zij er toen al één keer op, eigenlijk een beetje per ongeluk. Van mij mocht Lisa haar toen overnemen en ja hoor! Dancer liep zo met haar mee de trailer in en niet één keer maar zelf drie keer! Wat waren wij trots op Dancer, na de training in de vieze koude regen, mocht Dancer lekker onder het solarium. Ze viel gewoon in slaap, zoveel doet deze training mentaal met een paard.

Lisa gaat hier mee verder oefenen en over een paar weken gaan wij samen weer verder trainen.

Klik hier voor een filmpje van de complete training