Ik kom niet in de buurt van dat ding!

Vrijdag kreeg ik een afmelding en op dat zelfde moment kwam er, vanuit een medestudent, een oproepje of iemand haar kan helpen met haar paard. Zelf had Manouk al van alles geprobeerd, maar kreeg het niet voor elkaar. Toevallig was ik zaterdag in de buurt en heb ik afgesproken om haar te komen helpen.

Vaak als een medestudent om hulp vraagt, weet je dat het geen makkelijke casus wordt en dat klopte. Manouk had alles wat je kon bedenken al gedaan met Pippa om haar voor te bereiden op de echte trailer. Denk hierbij aan:
– Nep trailer bouwen
– Verschillende ondergronden trainen
– Vliegengordijn

Daarnaast was er nog 1 lastig stukje, Pippa kan niet goed met druk omgaan aan de lijn of druk vanaf achter haar. Zij gaat hier vol tegen in en dit maakt de mogelijkheden om haar te kunnen helpen steeds kleiner.

Zoals bij veel paarden ben ik begonnen met het schakelen. Dat werkte een beetje, maar lang niet genoeg. Pippa liet nog veel spanning zien en kwam niet echt dichterbij. Toen dacht ik, als ik nou van de zijkant over de klep ga met haar, dan krijgt zij alle voeten een keer op de klep en loopt ze niet recht op de trailer af. Tja dat had ik leuk bedacht, maar Pippa was mij te slim af en liep gewoon langs de klep. Oké wat nu? Mijn trucendoos begon een beetje op te raken en in ene had ik een idee! Manouk vertelde dat zij veel werkt met Pippa aan het stukje dat zij haar hoofd omlaag moet houden.

Pippa reageert op spanning namelijk met haar hoofd omhoog en dan vol naar achter. Dus wat nou als wij haar aandacht meer richting de grond gaan brengen door obstakels, in dit geval balkjes? Al snel hadden wij 3 balkjes neergelegd voor de trailer. Tussen de laatste balk en de klep was een kleine meter afstand. Eerst dacht Pippa van, ik heb jou door ik ga niet naar die trailer. Maar toen zij eenmaal door had dat ik alleen maar wilde dat zij over de balkjes ging, liep zij super braaf en vlot mee.

Zonder dat Pippa het door had legden wij de balkjes elke keer een paar centimeter dichter bij de klep van de trailer en bleven wij het rondje over de balken herhalen. Op een gegeven moment lag de balk tegen de klep aan en moest Pippa wel op de klep gaan staan om over die balk heen te komen. Zou ze het gaan doen, dacht ik. En ja hoor! Ze aarzelde een klein beetje, maar ze liep gewoon nonchalant mee en stond in ene met elke hoef een keer op de klep! Oké was dit toeval of niet? Dus nog een paar keer geprobeerd en elke keer liep zij, alsof het de normaalste zaak van de wereld was, met elke voet over de klep. Yes! Doel 1 is bereikt.

Aankomende dinsdag ga ik weer bij Manouk en Pippa langs, eens zien of wij Pippa wat meer uit kunnen dagen en verder op de klep kunnen krijgen en wie weet zelfs een stukje in de trailer.

Spaanse pit!

Zaterdag ochtend begon goed! Ik mocht Aster gaan helpen met haar jonge pittige en onzekere Spaanse merrie. Aster heeft haar nog maar kort en ze zijn dus samen nog een hoop aan het ontdekken.

Zij liep er vooral tegenaan dat Ziggy lastig stil blijft staan met onder andere het poetsen en zij hangt heel erg aan Aster.

Wij begonnen de training met een lekkere poetsbeurt en konden zo meteen oefenen met het stilstaan. Zal je net zien, was ze vandaag super braaf. Gelukkig ging ze toch een paar keer een beetje lopen en wiebelen etc. Hier hebben wij haar goed op kunnen corrigeren en ging het al snel een stuk beter en bleef ze braaf staan.

Toen bedacht ik mij dat het leuk was om met Aster en Ziggy te gaan loswerken. Tijdens het loswerken moeten paarden namelijk op eigen benen gaan staan en ga je regels afspreken met elkaar.

Ziggy wist niet goed wat zij nou moest doen. Ze mocht niet in onze buurt zijn. Dus ging zij een beetje het tempo omhoog gooien. Door haar om te draaien en rust erin te bouwen werd dit snel minder, maar kroop zij ook steeds weer een beetje dichterbij. Op het moment dat Ziggy dichterbij kwam stuurde wij haar met voldoende energie weg. Ziggy had door dat haar tactiek niet werkte en ging toen proberen om richting te bepalen.

Uiteindelijk had Ziggy door wat de bedoeling was en ging zij super lekker lopen. Neusje over de grond en lekker los door het lijf, liep zij door de bak op een grote volte.

Na het loswerken nog even het stilstaan met poetsen geoefend en dit ging ook een stuk beter! Snel weer een training afspreken en dan gaan wij dit verder uitbreiden.